Загальна інформація
Овочі та фрукти складаються з великої кількості води, тому вони не можуть довго зберігатися у свіжому вигляді. При цьому будь-яка термічна обробка у рази знижує їх корисні властивості. Найбільш щадним способом є сушіння плодів.
Сучасні сушарки для овочів та фруктів висушують сировину, не зменшуючи в ній вміст корисних речовин. Робота цього кухонного аксесуара полягає у зневодненні плодів за допомогою циркуляції теплого повітря. У процесі сушіння продукти майже не змінюють свого зовнішнього вигляду, лише трохи зменшуються їхні габарити. Завдяки теплому, а не гарячому повітрі всі корисні речовини плодів хіба що «консервуються» всередині. При цьому під час традиційного сушіння на відкритому повітрі користь продуктів помітно зменшується.
Види сушарок
За принципом роботи всі сушарки поділяються на дві групи: конвекційні та інфрачервоні. Останні дорожчі, проте сушать вони краще. Плоди в такому гаджеті здатні добре просушитися при температурі 40-60 С, що дозволить зберегти їхню користь по максимуму. При цьому замочування продукту у воді після такого сушіння за 10 хвилин відновить свіжість його виду.
У конвекційній сушарці плоди нагріваються гарячим повітрям, при цьому волога випаровується лише з їхньої поверхні. У результаті продукті утворюється плівка, яка ускладнює подальшу сушку. Після замочування первісний вигляд та смак таких плодів не відновлюються. Конвекційні сушарки мають свій плюс — низька ціна.